Woorden in de nacht

Woorden in de nacht
Beluister nu het album van Eléonor & Gerry De Mol: Klik hier!

Wie heeft al niet eens woorden in de nacht? Wij wel. En dan nog wel de woorden van J.J. Slauerhoff. En die kan je nu ook in huis halen.

Na de vrolijke zomersingle ‘Geen van Allen Zorgen’, zetten Eléonor & Gerry De Mol het liefdesgedicht ‘Woorden in de nacht’ van J.J. Slauerhoff op muziek. Dit passioneel en romantisch liedje nodigt uit om op deze donkere dagen een beetje dichter bij elkaar te kruipen. 

Eléonor en Gerry De Mol doken in de teksten van J.J. Slauerhoff, de Nederlandse dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. De dichter met fado, samba en bossa in de oren. Het resultaat is een geheel nieuw liedrepertoire op teksten van Slauerhoff. Hun album komt uit in het voorjaar van 2021 ter gelegenheid van de 100-jarige verjaardag van de eerste Slauerhoff-publicatie.

Woorden in de nacht is ongetwijfeld een van de mooiste liefdesgedichten uit de Nederlandse literatuur. Het is erotisch, mysterieus en speels diepzinnig. Op en top Slauerhoff, de dichter die niet mét en niet zonder de liefde kon. Steeds op zoek naar liefde, maar toch nooit helemaal klaar om zich te binden.

Eléonor & Gerry De Mol kneedden dit gedicht tot een romantische, tedere bolero, waarin je de sensualiteit en gevoeligheid uit de lakens hoort sluipen. Latijns, warmbloedig en toch van het platte land. De ideale soundtrack om het misschien niet bij woorden alleen te laten.

HET PROJECT

Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol doken in de teksten van J.J. Slauerhoff, de Nederlandse dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. De dichter had fado, samba en bossa in de oren, en dat hebben zij ook.

Eléonor

Gedichten hebben Eléonor (Elly Aerden) altijd al geïnspireerd tot het maken van muziek. Voor haar eerste groep ‘Mairan’ smeedde ze poëzie om tot (meerstemmige) folksongs.  Ze bezong ’20 Poemas de Amor y un Canción desesperada’ van Pablo Neruda in ‘songs of Neruda’. Met ‘Eléonor’ creëerde ze reeds een eigenzinnig mediterraans project rond Latijnse gedichten.Verder kan je Elly Aerden nog horen bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma, MissT,… Ze is zangdocente ‘Folk & Wereldmuziek’ aan de academies van Sint-Niklaas en Lebbeke en geeft regelmatig workshops en stages.

Gerry De Mol

Gerry De Mol maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman De Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette M. Vasalis, Kafka, Rilke, Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor het Kaaitheater, de AB en het Archipel poëziefestival in Sint Niklaas. Hij was de bezieler van Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo zichzelf.

J.J. Slauerhoff

Jan Jacob Slauerhoff (15/09/1898, Leeuwarden, Nederland).
Slauerhoff was een Nederlandse schrijver, dichter en arts die in zijn jeugd veel tijd doorbracht op Vlieland door zijn Astma. Na zijn studie begon hij te werken al scheepsarts. 

Zo voer hij o.a. op Nederlands-Indië en op de Java-China-Japanlijn waar hij reizen maakte naar China, Hongkong, Macau en Japan. Hij maakte ook een aantal reizen naar Latijns-Amerika en de Holland-West-Afrika route. Hij gebruikte het isolement van die reizen om te werken aan zijn verhalen, romans en gedichten. 

Hij overleed op 5 oktober 1936 in Hilversum. Slauerhoff schreef in zijn korte leven 10 gedichtenbundels, 3 romans, 3 verhalenbundels en nog heel wat journalistiek werk en vertalingen. Zijn werk werd na zijn dood alleen maar bekender. In 2002 werd Slauerhoff opgenomen in de Literaire canon van de Nederlandse Letterkunde.

Het Gedicht

Voel je hoe ik naar je toe kom?
Je bent naakt in den nacht.
Wacht ik doe eerst een doek om.
Nog niet, nog niet.

Liefkoos mij, zacht.
Zeg dat je mij mooi vindt.
En alleen door te strelen
in het donker, mij ziet.

Zullen wij spelen,
dat wie ’t eerste lacht,
Moet ondergaan wat de ander bedacht?

O laat het doorgaan,
totdat wij doodgaan.
Al wat hierna komt
Is niets dan dood,
vermomd In schijn van leven.

Neem mij weer, wacht nog even.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close