Eléonor & Gerry De Mol

Ik Had Me Het Leven Anders Voorgesteld – Gezongen Slauerhoff
Klik HIER om het nieuwe album te beluisteren!

Op 19 maart 2021 lanceerden Eléonor & Gerry De Mol hun album waarvoor ze teksten van J.J. Slauerhoff op muziek zetten. De release gebeurt in het kader van de Wereld Poëziedag en wordt ondersteund door de Vlaamse Unesco Commissie en het Poëziecentrum. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat J.J. Slauerhoff zijn eerste gedichten publiceerde. Naar aanleiding van het album verschijnt er vanaf 21 maart 2021 een podcast. In die podcast wordt wekelijks het thema van een van zijn gedichten besproken aan de hand van interessante gasten met verrassende verhalen. In juni 2020 kwam hun eerste single uit: Geen van Allen Zorgen, die te horen was op onder andere Radio 1 (België), NPO5 (Nederland) en in de officiële Spotify-afspeellijst ‘Schoon Vlaams’. In oktober 2020 kwam hun tweede single ‘Woorden in de nacht’ uit.

Beluister de eerste single ‘Geen van Allen Zorgen‘ online: klik HIER
Beluister de tweede single ‘Woorden in de nacht: klik HIER
Beluister het album ‘Ik Had Me Het Leven Anders Voorgesteld’ van Eléonor & Gerry De Mol: klik HIER

Artwork Geen van Allen Zorgen Eléonor & Gerry De Mol

Geen van Allen Zorgen werd gelanceerd in juni 2020 en is een aanstekelijk dansje over hoe je overdag preutser bent dan ’s avonds…
Op de bijhorende clip dansen mensen in België, Brazilië, Noorwegen en Italië hun kot in, een pure coronavrije clip.

HET PROJECT

Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol doken in de teksten van J.J. Slauerhoff, de Nederlandse dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. De dichter had fado, samba en bossa in de oren, en dat hebben zij ook.

Het resultaat is een heel nieuw liedrepertoire op teksten van (en geïnspireerd door) Slauerhoff. Hun album komt uit in het voorjaar van 2021 (de 100-jarige verjaardag van de eerste Slauerhoff-publicatie), maar met ‘Geen van Allen Zorgen’ is er nu al een zomers voorproefje. Voor hun liveoptredens krijgen ze versterking van Jan-Sebastiaan De Geyter.

Eléonor

Gedichten hebben Eléonor (Elly Aerden) altijd al geïnspireerd tot het maken van muziek. Voor haar eerste groep ‘Mairan’ smeedde ze poëzie om tot (meerstemmige) folksongs.  Ze bezong ’20 Poemas de Amor y un Canción desesperada’ van Pablo Neruda in ‘songs of Neruda’. Met ‘Eléonor’ creëerde ze reeds een eigenzinnig mediterraans project rond Latijnse gedichten.Verder kan je Elly Aerden nog horen bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma, MissT,… Ze is zangdocente ‘Folk & Wereldmuziek’ aan de academies van Sint-Niklaas en Lebbeke en geeft regelmatig workshops en stages.

Gerry De Mol

Gerry De Mol maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman De Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette M. Vasalis, Kafka, Rilke, Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor het Kaaitheater, de AB en het Archipel poëziefestival in Sint Niklaas. Hij was de bezieler van Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo zichzelf.

J.J. Slauerhoff

Jan Jacob Slauerhoff (15/09/1898, Leeuwarden, Nederland).
Slauerhoff was een Nederlandse schrijver, dichter en arts die in zijn jeugd veel tijd doorbracht op Vlieland door zijn Astma. Na zijn studie begon hij te werken al scheepsarts. 

Zo voer hij o.a. op Nederlands-Indië en op de Java-China-Japanlijn waar hij reizen maakte naar China, Hongkong, Macau en Japan. Hij maakte ook een aantal reizen naar Latijns-Amerika en de Holland-West-Afrika route. Hij gebruikte het isolement van die reizen om te werken aan zijn verhalen, romans en gedichten. 

Hij overleed op 5 oktober 1936 in Hilversum. Slauerhoff schreef in zijn korte leven 10 gedichtenbundels, 3 romans, 3 verhalenbundels en nog heel wat journalistiek werk en vertalingen. Zijn werk werd na zijn dood alleen maar bekender. In 2002 werd Slauerhoff opgenomen in de Literaire canon van de Nederlandse Letterkunde.

Klik HIER om de podcast te beluisteren!

Tracklist:

 1. Alleen In Mijn Gedichten Kan Ik Wonen  
 2. Ik Had Me Het Leven Anders Voorgesteld
 3. De Vrouw Aan Het Venster
 4. Geen Van Allen Zorgen
 5. Fado
 6. De Waaier
 7. Dit Eiland
 8. À Vau-l’eau
 9. Woorden In De Nacht
 10. De Terugkeer
 11. Saudade
 12. Voor De Verre Prinses
 13. De Dichter
Poëziecentrum

Met ondersteuning van het Poëziecentrum en Sabam For Culture

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close