Geen van Allen Zorgen

Geen van Allen Zorgen
Het mag al eens wat zorgelozer. De eerste single van Eléonor & Gerry De Mol is uit!
Klik HIER om het album ‘Ik Had Me Het Leven Anders Voorgesteld’ van Eléonor & Gerry De Mol te beluisteren!

Artwork Geen van Allen Zorgen Eléonor & Gerry De MolKan je dit jaar niet op vakantie naar Brazilië, dan komt Brazilië wel naar jou. Geen van Allen Zorgen is een samba-liedje dat deze zomer voor een dansende oorwurm zal zorgen. De tekst is van de dichter J.J. Slauerhoff, de muziek is van vandaag.

Geen van Allen Zorgen is een aanstekelijk dansje over hoe je overdag preutser bent dan ’s avonds…
Op de bijhorende clip dansen mensen in België, Brazilië, Noorwegen en Italië hun kot in, een pure coronavrije clip.

HET PROJECT

Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol doken in de teksten van J.J. Slauerhoff, de Nederlandse dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. De dichter had fado, samba en bossa in de oren, en dat hebben zij ook.

Het resultaat is een heel nieuw liedrepertoire op teksten van (en geïnspireerd door) Slauerhoff. Hun album komt uit in het voorjaar van 2021 (de 100-jarige verjaardag van de eerste Slauerhoff-publicatie), maar met ‘Geen van Allen Zorgen’ is er nu al een zomers voorproefje. Voor hun liveoptredens krijgen ze versterking van Jan-Sebastiaan De Geyter.

Geen van Allen Zorgen (oorspronkelijk het gedicht “De Braziliaansche Kustpassagiers”) werd geschreven door J.J. Slauerhoff op een van zijn boottochten langs Brazilië. Het gaat over de hypocrisie van de elite aan boord van kustpassagiersschepen. Overdag doet die zich voor als preuts en ongenaakbaar, maar ‘s avonds laten ze hun lusten de vrije loop.

De melodie en de begeleiding (cavaquinho’s!) zijn door de passende Braziliaanse sfeer helemaal een met de tekst. Slauerhoffs ironische kijk op zijn passagiers (de man was scheepsarts) krijgt hier een dansbaar kantje.

Het doet je zo dromen over een verre vakantie – die voorlopig nog op zich laat wachten – in de Braziliaanse zon. Deze muziek werkt het best bij een caipirinha. Haal Brazilië in huis. Geniet!

De videoclip is gemaakt met beelden van mensen uit België, Brazilië, Noorwegen en Italië die tijdens de lockdown thuis dansen op het nummer.

Middenin de covid-19 pandemie laat de video een mooie internationale solidariteit zien. Muziek als helende en verbindende factor voor jong en ouder. Waag jezelf zeker ook eens aan een dansje in jouw salon en laat deze leuke clip een lach op jouw gezicht toveren!

Eléonor

Gedichten hebben Eléonor (Elly Aerden) altijd al geïnspireerd tot het maken van muziek. Voor haar eerste groep ‘Mairan’ smeedde ze poëzie om tot (meerstemmige) folksongs.  Ze bezong ’20 Poemas de Amor y un Canción desesperada’ van Pablo Neruda in ‘songs of Neruda’. Met ‘Eléonor’ creëerde ze reeds een eigenzinnig mediterraans project rond Latijnse gedichten.Verder kan je Elly Aerden nog horen bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma, MissT,… Ze is zangdocente ‘Folk & Wereldmuziek’ aan de academies van Sint-Niklaas en Lebbeke en geeft regelmatig workshops en stages.

Gerry De Mol

Gerry De Mol maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman De Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette M. Vasalis, Kafka, Rilke, Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor het Kaaitheater, de AB en het Archipel poëziefestival in Sint Niklaas. Hij was de bezieler van Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo zichzelf.

J.J. Slauerhoff

Jan Jacob Slauerhoff (15/09/1898, Leeuwarden, Nederland).
Slauerhoff was een Nederlandse schrijver, dichter en arts die in zijn jeugd veel tijd doorbracht op Vlieland door zijn Astma. Na zijn studie begon hij te werken al scheepsarts. 

Zo voer hij o.a. op Nederlands-Indië en op de Java-China-Japanlijn waar hij reizen maakte naar China, Hongkong, Macau en Japan. Hij maakte ook een aantal reizen naar Latijns-Amerika en de Holland-West-Afrika route. Hij gebruikte het isolement van die reizen om te werken aan zijn verhalen, romans en gedichten. 

Hij overleed op 5 oktober 1936 in Hilversum. Slauerhoff schreef in zijn korte leven 10 gedichtenbundels, 3 romans, 3 verhalenbundels en nog heel wat journalistiek werk en vertalingen. Zijn werk werd na zijn dood alleen maar bekender. In 2002 werd Slauerhoff opgenomen in de Literaire canon van de Nederlandse Letterkunde.

Het Gedicht

Alle senhores zijn minister,
Soms van vandaag, soms nog van gister.
Ook waren velen president
Van ’t Braziliaansche continent.
Alle senhoras zijn bekoorlijk
Trots en preuts en ongenaakbaar,
Eén blik is al hoogst onbehoorlijk.

Ze hebben geen van allen zorgen
Voor ’t land van vroeger, en het volk van morgen.

Tussen acht uur en middernacht;
Fronst hun effen voorhoofd, als je maar naar hen lacht.
Maar zelfs een aarzeling is laakbaar
Elk standje is  geoorloofd, in het uur na middernacht.
Dan hoor je de zinsvervoering snikken,
hen in omhelzing hevig hijgend,
zich in elke welluststandje schikken.

Ze hebben geen van allen zorgen
Voor ’t land van vroeger, en het volk van morgen.

Elke hete druppel bloed
doet het vuur in hen ontbranden, tot de vroege ochtendgloed.
Dan worden liefkozingen zoet
Afgedwongen, afgedreigd, als een onbesproken goed.
En overdag wordt alle schande
In dekstoel, luxe-hut, veranda
Weer in gebeden afgeboet.

Ze hebben geen van allen zorgen
Voor ’t land van vroeger, en het volk van morgen.

Credits

Titel: “Geen van Allen Zorgen”.
Uitvoerder: Eléonor & Gerry De Mol
Tekst: J.J. Slauerhoff (bew. Gerry De Mol)
Muziek: Gerry De Mol

Muzikanten:
Zang: Elly Aerden
Backing Vocals: Hanneke Oosterlynck, Jonas Veirman, Jonas Cole, Elly Aerden
Cavaquinho’s, baritonukelele, percussie, programming, arrangement: Gerry De Mol
Contrabas: Lara Rosseel

Opname:
Global Daknam Studio
Boma Studio

Beluister het nummer online: klik hier

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close