Eléonor & Gerry De Mol

Gezongen Slauerhoff

Stream ‘Geen van Allen Zorgen’, de eerste single van Eléonor & Gerry De Mol: klik hier. Voor meer informatie over de single: klik hier!

Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol doken in de teksten J.J. Slauerhoff, de dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis.  De dichter met fado en samba en bossa in de oren. Het resultaat is een voorstelling met een geheel nieuw liedrepertoire op teksten van Slauerhoff.

Verwacht je aan schoonheid, melancholie over dames aan het venster, over eilanden en waar Slauerhoff uiteindelijk  in woonde: in zijn gedichten. En ja, ook over het leven dat mooi is en lelijk en dat hij zich anders had voorgesteld.

Slauerhoff inspireerde al eerder Christina Branco (in het Portugees) en Dirk Van Esbroeck. De 15 gedichten die muziek kregen lopen uit in een merkwaardig verhaal van en over Slauerhoff zelf. En over jou. Zonder twijfel.

Bezetting:
Elly Aerden: zang
Gerry De Mol: zang, snaren
Jan-Sebastiaan De Geyter: snaren, zang

Bekijk onze video met exclusieve geluidsfragmenten van de nieuwe voorstelling!

Elly Aerden en Gerry De Mol hebben beiden al een lange geschiedenis met poëzie en muziek.

Gedichten hebben Elly altijd al geïnspireerd tot het maken van muziek. Voor haar eerste groep ‘Mairan’ smeedde ze poëzie om tot (meerstemmige) folksongs.  Ze bezong ’20 Poemas de Amor y un Canción desesperada’ van Pablo Neruda in ‘songs of Neruda’. Met ‘Eléonor’ creëerde ze reeds een eigenzinnig mediterraans project rond Latijnse gedichten.Verder kan je Elly Aerden nog horen bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma, MissT,…

Gerry maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman De Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette M. Vasalis, Kafka, Rilke, Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor Kaaitheater, de AB en het Archipel poëziefestival in Sint Niklaas Hij was de bezieler van Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo  zichzelf.

 

slauerhoffellipsJan Jacob Slauerhoff (15/09/1898, Leeuwarden, Nederland).
Als kind leed Slauerhoff aan
astma-aanvallen en om hierin verlichting te brengen bracht hij ieder jaar enkele maanden door op Vlieland (één van de waddeneilanden) bij zijn familie van moederskant.

In 1916 verhuisde hij naar Amsterdam om geneeskunde te gaan studeren. Slauerhoff nam niet deel aan het conventionele studentenleven, maar verkoos een bohemien-achtige, afstandelijke positie, naar het voorbeeld van zijn helden, de Franse dichters Baudelaire, Verlaine, Corbière en Rimbaud.

Het viel hem zwaar een fatsoenlijke medische aanstelling te krijgen in Nederland. Hij besloot daarom aan te monsteren als scheepsarts. Zo vaarde hij o.a. op Nederlands-Indië, op de Java-China-Japanlijn waar hij reizen maakte naar China, Hongkong, Macau en Japan. Hij maakte een aantal reizen naar Latijns-Amerika en tenslotte vaarde hij op de Hollands-West-Afrika route.
Regelmatig moest hij het varen onderbreken omwille van zijn zwakke gezondheid. Hij had last van zijn astma, tuberculose, longontstekingen, en tenslotte malaria. Dan verbleef hij korte perioden in Nederland of zelfs in Het Italiaanse Merano om daar te kuren.

In 1936 werd hij opgenomen in rusthuis ‘Villa Carla’ in Hilversum. Hier stierf hij kort na zijn 38e verjaardag.

Slauerhoff schreef in zijn korte leven 10 gedichtenbundels, 3 romans, 3 verhalenbundels en nog heel wat journalistiek werk en vertalingen. Zijn werk werd na zijn dood alleen maar bekender.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close